Održivi razvoj

Zadužbine

Grupe:
VIDEO
Prva zadužbina - centar "Sunce"
Druga zadužbina - centar "Iskra"
KONTAKT
Zadužbine

Nastavljajući tradiciju zadužbinarstva u Srbiji, kompanija Delta Holding izgradila je prvu zadužbinu u Srbiji nakon 70 godina, Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine sa invaliditetom, „Sunce“. Kompanija Delta predala je Gradu ovaj funkcionalni i savremeni centar na dalje korišćenje.

Centar „Sunce“, površine 2.500 m2, nalazi se u naselju Bežanijska kosa, Ismeta Mujezinovića 4a. Izgradnja centra započeta je septembra 2011, a vrednost investicije iznosi 2.300 000 EUR.

Centar je izgradjen na dva nivoa i prilagodjen svim oblicima invaliditeta. U njemu može da boravi 70 do 80 korisnika.


 

Delta Fondacija potpisala je u skupštini grada Kragujevca, Ugovor o izgradnji druge zadužbine Delta Holdinga. Partneri na ovom projektu bili su grad Kragujevac i Paraolimpijska akademija „Junior“.

Inicijativa za izgradnju Centra, koji je od velikog značaja za razvoj sporta osoba sa invaliditetom u Srbiji, proistekla je iz decenijske saradnje paraolimpijskog kluba „Junior“ i kompanije Delta Holding.

Delta Fondacija svečano je uručila ključ „Iskre“ - Centra za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom Gradu Kragujevcu, juna 2016. godine.

Mesto za rekreaciju, edukaciju, druženje i sportske aktivnosti osoba sa invaliditetom veličine je 660m², a njegovi sadržaji nude kvalitetne usluge na prostoru prilagođenom svim oblicima invaliditeta. Osim 4 apartmanske jedinice, rehabilitacionog dela, „Iskra“ sadrži i teretanu i multifunkcionalnu salu za seminare, edukacije i druženja. Sadržaji u dvorištu objekta: atletska staza, teren za trening orijentacije osoba sa oštećenjem vida i teren za boćanje, upotpunjuju ponudu ovog jedinstvenog Sportskog centra.

Objekat je izgrađen sa ciljem da pruži najbolje uslove za rehabilitaciju osoba sa invaliditetom i postane regionalni paraolimpijski centar.

 

 

Delta Fondacija poklonila je Gradu Beogradu skulpturu “Odande dovde” koja će krasiti pešačku pasarelu od Kalemegdana do Savskog pristaništa. Ovaj dar predstavlja treću zadužbinu Delta Holdinga.

Primopredaji skulpture prisustvovali su predstavnici grada Beograda, Delta Holdinga i Delta Fondacije, kao i jedan od autora ovog umetničkog dela, Mrđan Bajić.

Skulptura “Odande dovde” sastavljena je iz dva dela. Gornji deo rad je Ričarda Dikona izrađen je od nerđajućeg čelika i dovezen je iz Engleske. Drugi deo rad je Mrđana Bajića i napravljen je u Srbiji. Oba dela teška su oko 5 tona i visoka gotovo 7 metara. 

“Koliko je meni poznato ovo je najveća donacija privatnog kapitala u oblasti vizuelne umetnosti, i ja se radujem ako je ovo otvaranje jedne putanje za druge projekte i druge autore. Posle mnogo vremena ovo je takođe i prvi rad iz polja savremene vizuelne umetnosti koji je dobio punu vidljivost u ovom gradu,” rekao je Mrđan Bajić, jedan od autora skulpture.