Istorijat kompanije

Grupe:
VIDEO
Znati trajati
Trajemo zajedno - 30 godina Delta Holdinga
KONTAKT
 • DELTA DISTRIBUCIJAŽorža Klemansoa 37
  11000 Beograd
  Detalji
  • DMD DELTADonja Gorica bb
   81110 Podgorica
   Tel: +382 (20) 89 13 93
   Tel: +382 (20) 89 13 94
   Pošaljite e-mail
  • DELTA MOTORSRadnička 8
   11000 Beograd
   Tel: +381 (0)11 353 99 00
   Tel: +381 (0)11 353 99 01
   Fax: +381 (0)11 353 99 04
   www.bmw.rsPošaljite e-mail
  • DELTA POLOVNI AUTOMOBILI Omladinskih brigada 33a
   11030 Beograd
   Tel: +381 (0)11 2010 960
   Tel: +381 (0)62 294 864
   Pošaljite e-mail
  • EXCEPTIONVladimira Popovića 8a
   11000 Beograd
   Tel: +381 (0)64 880 77 98Pošaljite e-mail
Istorijat kompanije

Kompanija Delta osnovana je 4. februara 1991. u vreme dominacije državne i društvene svojine i velikih državnih spoljno trgovinskih kompanija u tadašnjoj SFRJ. Bila je jedna od prvih privatnih kompanija pokrenutih u Srbiji. Deltu osniva i predvodi Miroslav Mišković. Na samom početku čini je petoro zaposlenih, od kojih su četvoro pripravnici.


1991/1993.

U prvim godinama postojanja uslovi za rad u Srbiji su izuzetno teški: izbijaju ratovi, dolazi do ekonomske izolacije, hiperinflacija dostiže istorijski maksimum, međunarodna zajednica uvodi ekonomske sankcije državi u kojoj Delta posluje, gase se velika državna i društvena preduzeća, menja se privredni ambijent. Smelim i efikasnim odlukama i formiranjem kvalitetne kadrovske baze postavljaju se osnovi za uspešno poslovanje Delte. Počinje proces uspostavljanja dugoročne saradnje sa svetski poznatim kompanijama i usvajaju se i primenjuju poslovni principi i znanja velikih korporacija.

Delta posluje u oblasti agrara (trgovina voćem i povrćem) i u drvnoj industriji.

Realizuje prve ugovore sa renomiranim kompanijama Nike i Zeneca. Već 1991. godine osniva i prvu privatnu banku - Delta banku.


1994/1999.

Portfolio Kompanije se proširuje, Delta zastupa renomirane kompanije Fiat, Nestle, Beiersdorf (Nivea) i mnoge druge.

Sankcije i međunarodna izolacija SR Jugoslavije ne omogućavaju Kompaniji da se razvija planiranim tempom, zbog čega se stagnacija poslovanja na prostoru Balkana kompenzuje širenjem
poslova u Rusiji i Ukrajini.

Dve kompanije, članice Delta Holdinga, ostvaruju značajan profit za Kompaniju u tom periodu: Delta Sport kao generalni distributer Nike za područje Zajednice Nezavisnih Država i Delta International kao većinski vlasnik Bajkalskog celuloznog kombinata koji svoje proizvode usmerava direktno na tržište
Azije. Takav način poslovanja zahtevao je prebacivanje značajnog broja zaposlenih Delta Holdinga iz Srbije na tržište Rusije.

Kompanija započinje potpuno novi posao osnivanjem Delta Osiguranja.


2000/2007.

Sa demokratskim promenama u jesen 2000. godine kompanija Delta Holding zauzima vodeće pozicije u svim oblastima u kojima posluje. Kompanija je, zahvaljujući dobro postavljenim biznis temeljima i principima poslovanja, spremna za povratak zemlje u međunarodne ekonomske tokove. Značajne promene u Srbiji imaju za posledicu reduciranje poslovanja u Rusiji.

Kompanija odlučuje da izađe iz posla sa celulozom, a kapital dobijen prodajom Bajkalskog celuloznog kombinata usmerava u investicije u Srbiji.

Otvaranje Srbije prema svetu, demokratske i ekonomske reforme od 2001. do 2007. godine pogoduju brzom razvoju Kompanije. Učvršćuju se liderske pozicije u delatnostima kojima se Delta već bavi - agrobiznis i zastupanje inostranih firmi i brendova na domaćem tržištu. Istovremeno, šire se oblasti investiranja i ulazi se u nove poslove. Otvaranjem prvog Maxija započinje značajna era maloprodaje, kao novog strateškog biznisa, kompanija snažno razvija posao sa nekretninama.

Kompanija doživljava ekspanziju organskim rastom, ali i kroz akvizicije koje realizuje između ostalog i preko sopstvenog preduzeća za akvizicije i brokerske usluge.

U tom periodu Delta Holding ima 18.000 zaposlenih. Kompanija se 2003. useljava u sopstvenu poslovnu zgradu u Novom Beogradu.

Kada je Delta banka prodata italijanskoj bankarskoj grupaciji Intesa, akumulira se kapital koji će biti osnov za novi veliki investicioni ciklus. Kompanija igra važnu ulogu u u privatizaciji domaćih društvenih preduzeća, dok istovremeno ulaže u izgradnju nekretnina, širenje maloprodajnog lanca, otvaranje tržnih centara…

Delta Real Estate podiže prvi šoping mol u Beogradu, Delta City, a ubrzo Delta City niče i u Podgorici. U Beogradu kompanija za razvoj nekretnina zajedno sa partnerom Hypo Alpe Adria, za potrebe Univerzijade 2009 podiže naselje Belville, u tom trenutku najveće gradilište na Balkanu.

Delta Maxi širi svoju maloprodajnu mrežu i uvodi nove prodajne formate i novi brend - Tempo. Honda i BMW su nove kompanije koje Delta zastupa na tržištu Srbije.

Delta Osiguranje osniva prvi privatni penzioni fond. Izuzetno uspešno osvaja tržište osiguranja i ostvaruje strateško partnerstvo 50-50% sa Generali Group, jednom od najvećih osiguravajućih kuća u svetu.

Delta Sport zastupa Nike, a sa jednim od vodećih svetskih lanaca kafeterija Costa Coffee potpisuje franšizni ugovor o širenju mreže na teritoriji zemalja bivše Jugoslavije i Albanije. Zastupnik je španske Zare i jedini zastupnik svih brendova Inditex-a u Evropi.

Delta Holding partner je svetskim korporacijama: Beiersdorf (Nivea), Unilever, Pirelli, Shell, OM Pimespo, GE... U oblasti agrara Delta posluje sa kompanijama kao što su Pioneer (DuPont), Syngenta, BASF...

Kompanija ostvaruje svoj plan i postaje regionalni lider. Kupovinom maloprodajnog lanca Tropic izlazi na tržište Bosne i Hercegovine, prve radnje otvara u Crnoj Gori, dok akvizicijom maloprodajnog lanca Piccadilly 2007. godine Delta Maxi Grupa širi svoje poslovanje i na tržište Evropske unije.


2008/2010.

Već 2008. godine u Kompaniji radi 24.200 ljudi, a razvoj se fokusira prevashodno na oblasti maloprodaje, agrara i nekretnina u Srbiji, ali i na tržištima regiona bivše Jugoslavije i istočne Evrope.

Ekonomska kriza koja zahvata svet, nešto kasnije stiže i do Srbije, a globalnoj situaciji Delta se prilagođava tako što značajno racionalizacije poslovanje. Moglo bi se reći da je kriza ojačala Kompaniju, jer je to period u kome se optimizuje poslovanje, znatno su unapređeni status i uticaj Delta Holdinga u zemlji i regionu.

Godine krize, uprkos složenim uslovima na tržištu, predstavljaju zenit u poslovanju Delta Holdinga. To je vreme kada se u Kompaniji kreira nova poslovna strategija za treću deceniju postojanja.

 

2011/2015.

Od 2011. nastaje još jedan veliki zaokret u poslovanju. Period koji s pravom nazivamo: nova Delta.

Maloprodaja Delta Maxi prodata je belgijskoj grupaciji Delhaize. Deltini prihodi od prodaje kompanija time su premašili 1,5 milijardi evra.

Delta izlazi iz biznisa osiguranja, preostali udeo prodaje svom partneru, Generali Grupi.

Strateški biznis i dalje je Delta Agrar, organizovan kroz pet imanja i fabrike hrane: Yuhor, Danubius, Mioni i Florida Bel.

Posao distribucije širi se jačanjem logistike, a posebno otvaranjem novog distributivnog centra Delta Transportnog Sistema.

Uz odlično operativno poslovanje šoping molova Delta City i hotela Crowne Plaza Beograd, Kompanija planira velike investicije u real estate-u: izgradnju novog šoping-mola, svog novog poslovnog sedišta, još dva hotela visoke kategorije...

Pokrenut je projekat "Mladi lideri" za zapošljavanje mladih stručnjaka.

Kompanija ostaje po obimu manja, ali efikasnija nego ikad, kadrovski i organizaciono spremna za nove poslove.

 

2016/2020.

Kompanija nastavlja da prati svoju poslovnu filozofiju, pa u februaru 2016. prodaje tržne centre "Delta City" u Beogradu i Podgorici afričkom fondu "Hyprop Investments" za ukupno 202,8 miliona evra. Krajem iste godine u sastav Holdinga ulaze beogradski hotel Holiday Inn i BelExpo Centar, čime Kompanija potvrđuje svoju strategiju da u Beogradu razvija kongresni turizam. U njihovu obnovu uloženo je više od 2,5 miliona evra.

Ceremonijalnom predajom ključeva u septembru 2017. godine svečano je otvoren Hotel InterContinental, jedini je hotel sa pet zvezdica u Ljubljani i najviša zgrada u ovom gradu. Iste godine Delta Fondacija je gradu Beogradu poklonila skulpturu “Odande dovde” koja krasi pasarelu od Kalemegdana do Savskog pristaništa.

2018. godine Kompanija pokreće dva nova projekta: Delta Biznis Inkubator, čime počinje da ulaže u razvoj startap biznisa, i Naše selo, projekat kojim želi da pokrene razvoj poljoprivrede u nerazvijenim predelima i obnovu sela u Srbiji.

Proleća 2019. godine u samo 7 dana otvara dva šoping mola – Delta Planet u Banjaluci i Delta Planet u Varni. Takođe, Delta odlučuje da studentima pruži priliku da već tokom studija zakorače u poslovni svet, te prvi put organizuje Compass, obrazovni program namenjen studentima.
U ovoj godini postavljen je i kamen temeljac za novu poslovnu zgradu Holdinga – Delta House.

2020. godinu obeležila su dva velika događaja – Kompanija je najavila ulazak u novi biznis, regionalnu e-commerce platformu Ananas, i postala vlasnik Sava centra, beogradskog kongresnog, kulturnog i poslovnog centra koji je staklenom pasarelom povezan sa hotelom Crowne Plaza koji je već u njenom vlasništvu.