Delta Fondacija

Delta Fondacija
Delta Holding je od svog osnivanja pokrenuo brojne donatorske i humanitarne akcije sa željom da pomogne i pruži podršku razvoju društvene zajednice u kojoj posluje. Realizovani su programi i projekti iz raznih oblasti, poput kulture, obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite i zaštite životne sredine.

Istorijat Delta Fondacije

U sastavu kompanije Delta Holding 5. novembra 2007. godine, počeo je sa radom Delta Humanitarni Fond, nastao sa ciljem da sjedini potrebe Kompanije sa potrebama društva i da u okviru svojih snaga što efikasnije i temeljnije doprinese razvoju i unapređenju društva u celini.

Decembra 2011. godine, Kompanija osniva Srpsku privrednu fondaciju u nameri da poveća svoj doprinos razvoju društva ulaganjem dodatnih sredstava u oblast obrazovanja. 

Od jula 2013. godine započeti projekti Srpske privredne fondacije nastavlju da se realizuju u okviru Delta Fondacije. Na ovaj način sjedinjene su aktivnosti obe fondacije u jednu. 

Misija Delta Fondacije

Misija Delta Fondacije je zadovoljavanje trajnih socijalnih, obrazovnih, kulturnih i zdravstvenih potreba društvene zajednice.

Ciljevi

Delta Fondacija, kao prva korporativna fondacija u Srbiji, osnovana je sa ciljem da se tradicija zadužbinarstva vrati u Srbiju. Do danas,  društvu je donirala tri zadužbine:

• Dnevni boravak za mlade sa invaliditetom „Sunce“,
• Centar za sport i rekreaciju osoba sa invaliditetom „Iskra“ i
• Umetničko delo, skulpturu „Odande dovde“, koja krasi beogradsku pasarelu koja spaja Kalemegdan i Savski kej.

Osim zadužbinarstva ciljevi Delta Fondacije su:

• sprovođenje razvojnih projekata za pomoć društvenoj zajednici,
• podrška stanovništvu iz ranjivih grupa,
• jačenje socijalnog preduzetništva,
• podrška obrazovanju i kulturi i
• pomoć zajednici u vanrednim situacijama izazvanim elementarnim i drugim nepogodama.

Naše selo

Projekat Naše selo Delta Holding pokrenuo je 2018. godine, sa ciljem da konkretnim primerom pokaže kako se može modernizovati srpsko selo, a njegovi žitelji ohrabriti da ostanu na svojim imanjima. U svom prvom ciklusu projekat je obuhvatio mesta Dubočane i Mala Jasikova, u okolini Zaječara, gde je postignut iznavredan rezultat i na osnovu toga doneta je odluka o proširenju akcije. 

U martu 2022. godine Bačko Novo Selo, u opštini Bač, priključeno je projektu Naše selo.

Delta Fondacija je od osnivanja 2007. do kraja 2022. godine realizovala 4.030 humanitarnih akcija,
u društvenu zajednicu uložila je 39,3 milion EUR, a pomoć je dobilo 764.156 stanovnika Srbije.